cript type="text/javascript" src="js/prettyphoto/jquery.prettyPhoto.js">
  • Tel.: +36 70 616-6700
  • Cím: Budapest, 15. kerület, Szántóföld utca 2/A.
  • Nyitva tartás: 8:00-17:00
 
RS Auto Maxx
Kapcsolat
RS Auto Maxx Kft.
Budapest, 15. kerület,
Szántóföld utca 2/A.
T.: +36 70 616-6700
Galéria
Partnerek

Cikkek » Kgfb: szabálytalanul rendezik a károkat a biztosít

Kgfb: szabálytalanul rendezik a károkat a biztosít

 

Kgfb: szabálytalanul rendezik a károkat a biztosítók?

2010. március 19., péntek, 14:00
Szerző:


Címkék: kgfb; autószervíz; kárrendezés; totálkár; autó javítás; készpénzes javítási ajánlat;

Egyes magyar biztosítók nem adnak korrekt tájékoztatást a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) egyes kárrendezési eljárásairól, és emiatt sérülnek az ügyfelek jogai – állítják az autókereskedők szakmai szervezetei.

 

A Gépjármű-Márkakereskedők Országos Szövetsége (GÉMOSZ) azért panaszolta be a biztosítókat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF), mert szerintük szabálytalanul rendezik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) károkat. Gablini Gábor, a GÉMOSZ elnöke szerint nem ritka, hogy a biztosítótársaság totálkárosnak minősíti a sérült járművet, azt roncsáron megvásárolják, majd  „átpapírozva" visszakerülnek a forgalomba. A biztosítók ugyanis igyekeznek meggyőzni a vétlen károsultakat, hogy így hamarabb pénzhez juthatnak, de arról nem tájékoztatnak, hogy ez az összeg a javítás nettó költségének csak 30-50 százaléka.

Az MGE pedig közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a biztosítóknak a vétlen magyar károsultak részére ugyanazt az elbánást kellene biztosítaniuk, mint ami az Európai Unió többi országában jár az állampolgárok számára. Különösen fontos, hogy az ügyfelek minden információt és tájékoztatást megkapjanak a gyorsított kárrendezéssel kapcsolatban, így felelősen dönthessenek annak igénybevételéről. Ennek megfelelően a készpénzes kártalanítási ajánlattal egy időben tudatában kell lenniük annak, hogy gépjárművük milyen sérüléseket szenvedett és ennek kijavítása az Audatex vagy Eurotax javítási kalkuláció alapján mennyibe kerül.
 
Az egyesület aláhúzta: a javítási kalkulációnál lényegesen alacsonyabb készpénzes kártalanítás nem teszi lehetővé a gépjármű szakmailag megfelelő javítását. Ezért a jelenleg egyes biztosítók által alkalmazott módszer a feketegazdaságban működő javítók felé tereli a javítási munkák jelentős részét. Az MGE hangsúlyozta: a legális javítási szakma, azaz a márkaszervizek és a független javítók széles körben biztosítják a javítások szakszerű, megfelelő minőségű elvégzését. A legális javítói hálózat az ügyfelek számára a javítási költségekben is széles választékot jelent, azaz a vétlen károsult ügyfeleknek van elegendő lehetőségük a gépjárművüknek és pénztárcájuknak megfelelő legális javítóhoz forduljanak.

Oldaltérkép 2013-2024 © RS Auto Maxx Kft.; MMC-Morvai Tamás honlapkészítés